Karton Etiket

Karton etiket; ürünün tanıtımına katkısı bulunan, tekstil aksesuarları başta olmak üzere birçok alanda farklı tarz ve şekillerde kullanılan, ürün üzerinde zarafeti ortaya koyan, ürün tanıtımının yapılmasında büyük öneme sahip, şık tasarımları ile ürüne ilk bakışta dikkat çekici görüntüyü sağlayan etiket türüdür. Değişik bıçaklar sayesinde istenilen her tarz ve şekilde üretilir. Karton etiket üzerine görsel zevke bağlı olarak lak, selefon, yaldız ve gofre (kabartma) gibi çok farklı işlemler uygulanabilir. Bütün bu uygulamalar karton etiketin görsel zenginliğini arttırarak ürüne albeni katar. Elbette ki amacın reklam olduğu ve bu nedenle karton etiketin öncelikle dekoratif görünmesi gerektiği unutulmamalıdır. Karton etiket, isteğe bağlı montajlı olarak da teslim edilir. Göze hitap eden en önemli reklam öğesi olan karton etiket, ürün teşhiri yapılan her sektörde kullanılır. Araştırmalar göstermişti ki karton etiket, kullanıcı üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Her üç tüketiciden ikisi kaliteli ve şık bir karton etiketin ürünü satın almaları yönünde olumlu etkisi olduğunu belirtmiştir. Değişik kağıt çeşitleri kullanılarak üretilebilen karton etiketler üzerlerine yapılan farklı uygulamalarla neredeyse sonsuz çeşitlilik arz eder. Bu çeşitlilikten dolayı tam bir uzmanlık ve bilgi birikimi gerektiren karton etiket imalatı sadece profesyonellerin elinde sanata dönüşür. Karton etiketin ürünün üzerinde şık bir görüntü vermesi çok önemlidir. Bu nedenle karton etiketin ürünle uyumlu olması gereklidir. Amacın reklam olduğu ve bu nedenle etiketin öncelikle dekoratif görünmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

İmalat Aşamaları ve Karton Etiket ile İlgili Kısa Bilgiler:

 

Tasarım, karton etiketin ilk ve belki de en önemli aşamasıdır. Sonraki aşamaları, baskı, yaldız, lak, kesim, ayıklama ve paketleme olarak basitçe sıralayabiliriz. Her safhası titizlik gerektiren bu imalat sürecinde gösterilen özen ve hassasiyet ürünün kalitesine yansır.

 

Gofre (kabartma) karton etikette kullanılan çok özel bir uygulamadır. Vurgulanması istenen yazı veya şeklin kabartılması ile etikete değişik bir hava verir. Pedallı ve kazanlı olmak üzere iki farklı üretim tekniği vardır. Manuel çalışma sistemine dayalı olan pedallı makine daha detaylı bir sonuç verirken otomatik sistem ile çalışan kazanlı makine -doğal olarak- daha hızlıdır.

 

Gren (gofrajlama) kağıt ve kartonun yüzey özelliklerini değiştirir ve basılabilir özelliklerini geliştirir; basımlarınıza ek değer katar. Her cins kağıt ve kartona baskı öncesi veya baskı sonrası farklı desenlerde gofrajlama yapılabilir. Baskı öncesi gofrajlama yapılmış kağıt ve kartona sorunsuz baskı yapılabilir. Önceden yapılmış gofrajda herhangi bir bozulma ve değer kaybı yaşanmaz. Gofrajlanmış ve basılmış kağıt ve kartonlara laklama ve selefonlama işlemleri de yapılabilir. Selefonlama işleminde dikkat edilmesi gereken nokta gren öncesi selefonun iyi bir şekilde kurumaya bırakılmasıdır. Selefon yeteri kadar kurumazsa gren hava yapıp kabarabilir. Gren uygulamasının kullanılabileceği işler; duvar takvimleri, masa takvimleri, kitap kapakları, ciltli kapakların yan kağıtları, lüks zarflar ve davetiyeler, ambalaj kağıtları, karton çanta ve kutular, fantazi yazı ve not kağıtları. Gofrajlama sisteminde 60 gr/m² ağırlığındaki kağıttan 800 gr/m²'lik karton veya mukavvaya kadar çeşitli ağırlıkta ebatlanmış veya bobin halindeki malzemeye gofraj yapma imkanı vardır. En fazla gofrajlama eni 110 cm olup, boy için herhangi bir sınırlama yoktur.

 

  • Aynı gramaj Amerikan Bristol, Kuşe kağıda göre daha kalın ve tok durur.
  • Amerikan Bristol kağıda çift taraf selefon tutmaz.
  • Çift taraf selefon yapılacak işlere kuşe kağıt kullanmak daha uygun olur.